Maailman suurimmat kultahiput

Suurin koskaan löydetty kultahippu on 71 kiloa painava Welcome Stranger. Jättimäinen hippu löydettiin Moliagulin kultakentältä AustalianVictoriassa 5.2.1869. Läpimitoiltaan 70 x 40 x 17 senttimetrin kokoinen kultakimpale löytyi varsin onnekkaasti. Tarinan mukaan John Deason ja Richard Oates löysivät jättiläisen aivan sattumalta kärrynpyörän alta hyvin läheltä maanpintaa. Kulta löytyi siis ilman viikkojen uurastusta ja raastavaa kaivuutyötä toisin kuin voisi kuvitella!

Valitettavasti Welcome Stranger ei ole säilynyt yhtenä palasena, vaan hippu pilkottiin jo vuonna 1870. Kopioita kultamaailman mestarista voi kuitenkin ihmetellä useissa museoissa. Pääseepä   kopiota hämmästelemään Suomessakin.  Tankavaaran Kultamuseossa on nimittäin näytillä yksi Welcome Strangerin kopio.

Suomen suurimmat löydetyt kultahiput ovat totisesti vain pieniä hippusia Welcome Strangerin rinnalla. Virallisesti suurin hippu on Evert Kiviniemen Laanilasta vuonna 1935 löytämä Evert. Painoa kyseisellä hipulla on 393 grammaa. Perimätiedon mukaan Mikko Aleksanteri “Iso-Aleksi” Kiviniemen löytämä, virallisesti toiseksi suurin hippu, oli itseasiassa löytöhetkellä Evertia kookkaampi. Evertin painoksi ilmoitetaan 385 grammaa, mutta Kiviniemen pojanpojanpojan mukaan hipusta on otettu kahden sormuksen valmistukseen tarvittava määrä kultaa. Näin ollen Aleksi olisi painanut löydettäessä yli 400 grammaa.

Jos Iso-Aleksi tänä päivänä haluaisi jostain syystä eroon kultakimpaleestaan, eräs yksinkertainen ja näppärä keino olisi myydä se kultaa ostavalle yritykselle.