Kullan osto ulkomailla

Moni lomalainen haluaa tuoda ulkomailta tuliaisksi muiston, kuten korun. Jalometallien (kulta, hopea, platina) markkinahinta on sama ympäri maailman, mutta varomaton turisti saattaa silti joutua huijatuksi, ellei kullan ostamisesta ole tarpeeksi kokemusta. Kullan osto ulkomailta saattaa myös olla riski, sillä kaikissa maissa ei ole samanvahvuista jalometalleja koskevaa valvontaa sekä lainsäädäntöä kuin Suomessa, jolloin huijatuksi tulemisen riski voi olla suurempi ja jää ostajan omalle vastuulle.

Suomessa aidon kultaesineen tunnistaa siihen painetusta leimasta. Tämä voi löytyä vaikkapa sormuksen sisäpinnasta tai rannerenkaan lukosta. Leima ilmoittaa, mikä esineen kokoinaispainosta on puhdasta kultaa. Esimerkiksi korun kokonaismassasta kultapitoisuuden ollessa 58.33%, leimassa lukee 585 ja se on 14 karaatin kultaa. Jotkin kultaesineet saattavat olla vain päällystetty kullalla, jolloin kultapitoisuus on niin pieni, että se on lähes arvoton.

Kullan arvoa ei kuitenkaan saata edes saada selville, ellei kultaa päätä joskus tulevaisuudessa myydä pois. Korut rahaksi vaihtaminen saattaa olla varteen otettava vaihtoehto, jos jotkin kultaesineet ovat lojuneet käyttämättömänä jo pitkän aikaa. Ikävä yllätys saattaakin olla, jos jokin kullaksi oletettu koru osoittautuukin vääräksi, eikä siitä saa oletettua summaa. Kullan osto yritykset ja liikkeet pystyvät arvioimaan kuinka paljon esineestä saa sitä myytäessä. Yleensä esineet sulatetaan ja niiden kullasta valmistetaan uusia esineitä. Tällöin esineistä käytetään nimitystä romukulta jonka hinta yleensä on alempi, kuin esineen alkuperäinen ostohinta, mutta keinona loistava, jos esineet ovat tarpeettomia tai esimerkiksi niiden korjauttaminen ei kannata taloudellisesti. Esimerkiksi internetin ja postin kautta toimivat kullan ostajat lupaavat 100% Tyytyväisyystakuun, joka takaa, että asiakas on tyytyväinen summaan, tai saa korunsa takaisin. Tämä onkin erittäin kätevä tapa lähettää kultaesineitä arvioitavaksi, sillä myyjän ei tarvitse kuin postittaa korut vakuutetussa kirjekuoressa, jonka kullan ostaja tarjoaa ja sitten odotella kullan arvioinnin päättymistä. Tällä tavoin tarpeettomista esineistä voi ottaa hyödyn irti ja saada niistä rahaa, toivottavasti saamatta yllättäviä uutisia joistakin esineistä. Olisi ikävä huomata vuosien käytön jälkeen, että kultaisena ostettu koru onkin tosissaan lähes arvoton…

Arvometalleja ostettaessa ulkomailta onkin hyvä olla perillä mainituista seikoista, joilla tunnistaa aidon korun. Näin korusta voi nauttia niin pitkään kuin haluttua ja sitten myydä sen eteenpäin sen mennessä rikki tai sen mallin käydessä vanhaksi. Onneksi monet firmat ovat valmiina auttamaan kullan myymisessä. Näitä palveluita on helppo käyttää hyväkseen ja sitten nauttia vanhojen korujen tuomasta lisärahasta.