Mitä kulta on

Kulta (kemiallinen tunnus Au) on alkuaine joka koostumukseltaan on pehmeä, keltainen metalli. Punertava sävy joissain kultaesineissä, kuten kolikoissa, johtuu kuparin ja hopean sekoittamisesta kultaan. Kullalla on poikkeuksellisen hyvä lämmönjohtokyky ja matala sähkövastus. Kulta on erittäin raskas metalli: kullan tiheys puhdasta kultaa vastaa noin 19621 kg/m³ painoa, toisin sanoen metrin kuutio puhdasta kultaa painaa lähes 19,6 tonnia. Vastaavasti 1 kilogramman kultapallo puhdasta kultaa olisi n. 4,6 senttiä läpimitaltaan. Esimerkiksi litran pullo täynnä kultahiekkaa painaa noin 16 kg.

Yhdestä grammasta kultaa saa tehtyä kilometrin pituisen langan. Kultaa esiintyy luonnossa sekä puhtaana että metalliseoksena.  Yhteensä kultaa on tuotettu noin 27 grammaa jokaista maailman ihmistä kohti, ja vuosittainen tuotanto on vakiintunut 2,5 miljoonaan kiloon. Kultaa käytetään yleensä koruihin ja hyvän sahköjohtavuuden takia myös elektroniikkateollisuudessa, esim. liitin- ja kytkinpinnoissa. Kulta on arvometalli ja sen arvo vaihtelee päivittäin

Kullan historia

Kultaa pidetään yhtenä ensimmäisistä metalleista, jonka ihminen löysi ja otti käyttöön. Ensimmäisen kultakimpaleet todennäköisesti löytyivät joenrannoille huuhtoituneina kultakimpaleina ympäri maailmaa. Koska kulta esiintyy puhtaana metallina luonnossa ja on erittäin helposti muokattavissa, ei ole sattumaa, että kullasta myös valmistettiin ensimmäiset kolikot, korut sekä muut metalliesineet. Vanhimmat löydetyt kultaesineet ovat ajalta 2500 vuotta eaa.. Noin 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua kultaa käytettiin vaihtovälineenä ja siitä valmistettiin kultakolikoita. Nykypäivänä kullan merkitys perusraaka-aineena tarkoittaa myös sitä, että suurimmalla osalla meistä on hallussaan kultaa monissa eri muodoissa, useimmin kultakoruina, kultakolikkoina tai muina kultaesineinä.

Kullan esiintyminen luonnossa

Kulta on myös siitä kiinnostava metalli, että sitä löytyy luonnosta myös täysin puhtaassa muodossa. Vain ani harvaa muuta metallia löytyy luonnosta puhtaassa muodossaan. Sen lisäksi että kultaa esiintyy luonnossa puhtaana, sitä esiintyy myös metallisena tai metalliseoksina.