Kultahampaan

Kultahampaan muuttaminen rahaksi

Tiesitkö, että hammaskulta on romukultaa jonka voi muuttaa helposti rahaksi. Kultahammas oli ennen vanhaan suosittu tapa paikata reikiintyneet hampaat, mutta nykyään kultapaikkoja ei juuri laiteta. Ylen uutisartikkelissa kerrotaan kuinka kultahampaan myynti romukultana voi tuottaa parhaimmillaan useita satoja euroja.

Kultahampaan myynti

Kultahammas on helpointa myydä suoraan romukullan ostoon erikoistuneelle yritykselle. Katso kullan myyjän opas, jossa on vertailtu viisi suurinta romukullan ostajaa. Yleensä parhaan hinnan hammaskullasta saa netissä toimivilta romukullan ostajilta, mutta voit myös käydä paikallisessa kultasepänliikkeessä arvioituttamassa kullan. Kannattaa ottaa huomioon, että kultahammas ei todennäköisesti sisällä samanlaisia kultaleimoja kuin korut ja sormukset. Tämän vuoksi kultapitoisuuden arviointi ei käy kultasepältä yhtä helposti ja nopeasti kuin muiden kultaesineiden kanssa. Romukullan ostoon erikoistuneet yritykset kuten MyyKulta sen sijaan käyttävät röntgeniä kultapitoisuuden arvioimiseen. Myykulta esimerkiksi lupaa arvoinnin ja maksun tilille tunnin sisällä kultaesineiden vastaanotosta. 

Kultahampaiden ja kultapaikkojen historiaa

Nykyisin reikiintyneiden hampaiden paikkaamisessa käytetään yleensä muovia. Ennen muovipaikkojen kehittymistä suosituin paikkamateriaali oli amalgaami (elohopeasta ja muista metalleista tehty seos) ja vielä sitä ennen kulta. Kulta on melko pehmeä ja helposti muokattava metalli, joka on myrkytön eikä aiheuta ärsytystä. Kulta on edelleen käytössä paikka-aineena, tosin kultaisen paikan laittaminen hampaaseen vaatii useita hammaslääkärillä käyntejä ja siksi vain harvat valitsevat sen.

Kultaisia hampaita on pidetty, ja eräissä kulttuureissa pidetään edelleen, vaurauden merkkinä. Kultaisista hampaista kehittyi muoti-ilmiö Yhdysvalloissa 1980-luvulla erityisesti hip hop -kulttuurin edustajien piirissä. Monet päällystyttivät ehjiä hampaitaan kullalla ja markkinoille ilmestyi myös irrotettavia kultaisia hammaspäällysteitä.

Nykyisin erityisesti naisten keskuudessa suosittuja ovat erimuotoiset pienet kultaiset tai timanttiset hammaskorut, jotka kiinnitetään hampaan pintaan, mutta jotka voidaan tarvittaessa helposti irrottaa vahingoittamatta itse hammasta. Hammaskorun voi laitatuttaa ja poistatuttaa sekä hammaslääkärin että kosmetologin vastaanotolla. Hammaskullan myyntiä harkitsevan kannattaa lukea kullan myyjän opas.