Maailman arvokkain kulta

Maailman arvokkain kulta tulee yllättäen Britteinsaarilta, Skotlannista. Skotlannista kaivettu kulta voi olla arvoltaan jopa viisinkertainen muualla kaivettuun kultaan. Cononish kultakaivos pienessä Tyndrumin kylässä Skotlanissa tunnetaan siitä, että se on tuottanut maailman arvokkainta kultaa. Skottilainen kulta on arvokasta sen harvinaisuuden, erittäin keltaisen värin, ja sinnikkään ja vaativan siivilöinti menetelmän vuoksi.
Cononishkselle annettiin vuonna 1996 lupa kaivaa 25 000 grammaa kultaa vuodessa. Valitettavasti tämä ei toteutunutkaan, sillä kullan hinta yllättäen laski huimasti. Vasta kymmenen vuoden päästä Australialainen yritys Scotgold Resources osti Cononishken ja toiminta yritettiin elvyttää uudestaan.
Scotgold sai myös Scottish Enterpriselta 600.000 punnan lahjoituksen, edellyttäen että kaivos tuottaa 53 uutta työpaikkaa paikallisille Scotsgoldin kaivossuunnittelu kuitenkin hylättiin viime vuonna, jäädyttäen toiminann jälleen kerran. Nyt kaivoksella on monien paikallisten ministerien tuki ja kannatus, joten he yrittävä hakea lupaa uudelleen. Jos suunitelma menee läpi, Skotlannissa kaivetaan kultaa pian 500 vuoden tauon jälkeen.

>