Kultaan sijoittaminen 2019

Tiesitkö, että kulta on 2019 todella kiinnostava ja potentiaalinen sijoituskohde?

Esimerkiksi YLE ja Talouselämä ovat hiljattain uutisoineet kuinka kullan hintaan kohdistuu kovia nousupaineita.

Kullan hinta on ollut kovassa nousussa maailmantalouteen vaikuttavien miinuskorkojen sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan vuoksi.

Kulta on perinteisesti ollut sijoittajien "turvasatama" silloin kun taloudessa menee huonosti. Mikäli talouskehitys tästä vielä heikkenee, niin kultaan sijoittamalla voi tehdä aika mukavan tilin, kunhan on ajoissa liikkeellä.

Kulta sijoituksena

Kautta historian kullan hinta on aina ollut korkealla kun taloudessa on ollut epävarmuutta ja sijoittajat ovat halunneet turvallisen sijoituskohteen varallisuudelleen. Korkojen pysyminen matalalla on tukenut kullan hinnan pysymistä korkealla tasolla. 

Korkojen noustessa kullan hinta kääntyy helposti laskuun, sillä silloin kulta ei pärjää monille kilpaileville sijoituskohteille, jotka tarjoavat korkotuottoja.

Myös valuuttakurssit vaikuttavat kullan hintaan Suomessa. Kulta hinta on öljyn hinnan tavoin kytköksissä dollarin kurssiin. Siten euron ja dollarin väliset kurssimuutokset vaikuttavat suoraan kullan hintaan Suomessa. 

Kullan hintaan euroalueella kohdistuu nousupaineita euron kurssin ollessa vahva dollariin nähden ja vastaavasti vahva dollari pyrkii pitämään kullan hintaa matalampana.

Suuret lamat ja muut kriisit kuten sodat saavat kullan hinnan helposti jyrkkään nousuun. Kun maailmantaloudessa menee oikein huonosti, niin sijoittajien on vaikea löytää turvallisia ja järkeviä sijoituskohteita paitsi tietysti kulta.

Myös useimpien maiden keskuspankit hyödyntävät kultareservejä ja viime vuosina kultareservien koko on ollut enemmän suurenemaan päin kuin pienenemään päin. 

fyysiseen kultaan sijoittaminen vs kultamarkkinoille sijoittaminen

Moni ajattelee, että kultaan sijoittaminen tarkoittaa aina kultaharkon ostamista. Fyysiseen kultaan sijoittaminen ei kuitenkaan ole ainoa, eikä välttämättä paras tapa ostaa kultaa. Fyysiseen kultaan sijoittamisessa ongelma on osto- ja myyntihinnan välinen spreadi eli osto- ja myyntihinnan välinen erotus, joka on fyysisen kullan kohdalla noin 10%.


Fyysiseen kultaan sijoittamalla kullan hinnan pitää siis nousta vähintään 10% ennen kuin pääsee edes omilleen. 


Kultamarkkinoille sijoittamisessa tätä spreadia ei kuitenkaan ole, joten varsinkin piensijoittajien kohdalla kultamarkkinat ovat huomattavasti fyysistä kultaa kannattavampi sijoituskohde.

Mistä kannattaa ostaa (sijoitus) kultaa?

Monet kullasta kiinnostuneet piensijoittajat kyselevät: Miten ostaa kultaa? Miten sijoittaa kultaan?

Helpoin ja kannattavin tapa sijoittaa kultaan on kultamarkkinoille sijoittaminen esimerkiksi Golden Profitin kautta. Tällä tavoin on mahdollista aloittaa sijoittaminen jo 250 euron alkupääomalla kun vastaavan rahasumman fyysiseen kultaan sijoittamalla saisi esimerkiksi Jalonomilta vain 5g painoisen kultaharkon.

Sijoituskullan verotus

Tiesitkö, että sijoituskulta on Suomessa kokonaan vapautettu arvonlisäverosta? Katso lisätietoja verohallinnon sivuilta.

>