Kulta (Au)

hmisiä kautta aikojen kiehtonut kulta on metallien ryhmään kuuluva alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Au. Kullan kemiallinen merkki juontuu latinan sanasta aurum, kultainen sarastus. Kuten kaikki tietävät, kulta on kiiltävää ja keltaista. Muita kullan kenties vähemmän tunnettuja ominaisuuksia ovat esimerkiksi sen helppo muokattavuus, pehmeys ja hyvä kyky johtaa sähköä.

Kulta on myös siitä kiinnostava metalli, että sitä löytyy luonnosta myös täysin puhtaassa muodossa. Vain ani harvaa muuta metallia löytyy luonnosta puhtaassa muodossaan. Sen lisäksi että kultaa esiintyy luonnossa puhtaana, sitä esiintyy myös metallisena tai metalliseoksina.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että grammasta kultaa saa esimerkiksi neliömetrin lehtikultaa tai kilometrin verran kultalankaa.

Tällä visuualistakin silmää hivelevällä metallilla on historian aikana ollut lukuisia käyttötarkoituksia. Erilaisten korujen ja koristeiden lisäksi kultaa on käytetty muun muassa hammaspaikkoina ja proteeseina. Koska kulta symboloi menestystä, käytetään sitä materiaalina monissa mitaleissa ja palkinnoissa. Esimerkiksi elokuva-alan tärkein palkinto eli Oscar-patsas on päällystetty kullalla. Lisäksi esimerkiksi elektroniikkateollisuus käyttää kultaa tiettyihin tarpeisiin hyvän sen erinomaisen sähkönjohtokyvyn takia.

Rahana ja maksuvälineenä kultaa on myös käytetty vuosituhansien aikana. Vielä nykyäänkin kulta on kysytty sijoituskohde, sillä se on säilyttänyt arvonsa myös huonoina aikoina. Jos kuitenkin sinulta löytyy ylimääräistä ja tarpeetonta kultaa, voit myydä kultakorusi vaivattomasti!

Markku

>